Lajit

Agility

Agility on vauhdikas ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva liikuntamuoto, joka sopii kaiken ikäisille ihmisille. Koira ohjataan suorittamaan esteistä koostuva rata mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Ohjaaja käyttää apunaan liikettä, kehon kieltä ja ääntä. Parhaimmillaan agilitysuoritus on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä. Lajia voi harrastaa omaksi iloksi ja koiran aktivoimiseksi tai kilpailuihin tähdäten aina arvokisatasolle saakka.

Ratatyypit jaetaan agility- ja hyppyrataan ja radalla on tyypillisesti 12 – 20 suoritettavaa estettä. Lajia harrastettaessa tehdään yleensä lyhyitä ja pidempiä harjoitteita koirakon tason mukaan. Agilityä voi harrastaa rodusta riippumatta, myös sekarotuisen koiran kanssa.

Agilityssä koirat jaetaan kolmeen tasoluokkaan, joista 1-luokka on tarkoitettu aloitteleville kilpailijoille. Ykkösluokassa menestyneet nousevat 2-luokkaan ja siinä menestyneet vuorostaan 3-luokkaan. Tasoluokkien eroina ovat radan pituus ja sen vaikeusaste sekä koiran suoritusnopeus, jota käytetään ihanneajan määritykseen. Kaikissa tasoluokissa koirat jaetaan säkäkorkeuden perusteella viiteen kokoluokkaan: pikkumini (alle 28cm), minit (alle 35cm), medit (35-42,99cm), pikkumaksit (43-49,99cm) ja maksit (vähintään 43cm).

Lajin harrastamisen voi aloittaa sitten, kun koiran luusto on täysin kehittynyt, sillä agility on koiralle fyysisesti raskas laji.  Kilpailevan koiran täytyy olla vähintään 18 kuukauden ikäinen, terve, tunnistusmerkitty ja rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti. Koiran tulee myös olla perustottelevainen.

Agilityn parissa koirakon yhteistyö kehittyy, fyysinen kunto kohenee sekä koira saa älykkyyttä ja toimintakykyä edistävää harjoitusta.

Agilitysäännöt ja muuta tietoa lajista löydät Suomen Agilityliiton sivuilta: www.sagi.fi

Rally-toko

Rally-toko yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Rally-tokossa tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-tokossa suoritetaan erilaisia liikkeitä (mm. istumista, seisomista, maahan menoa, seuraamista eri tempoilla ja erilaisin käännöksin) tehtäväkylttien määräämässä järjestyksessä, tuomarin suunnittelemalla radalla.

Laji sopii koirakon yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, iloiseen temppujen opettamiseen ja aktivointiin. Sitä on helppo harjoitella itsekseen myös kotona ja lenkkien ohessa. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti. Kilpailusuorituksen aikana koiran kehuminen ja innostaminen ovat ehdottomasti sallittuja. Rally-toko tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä etenkin ylemmissä luokissa, missä tehdään pyörähdyksiä eri suuntiin, takapään käyttöä, peruutusta ja seuraamista myös oikealla puolella. Eläköityvien koirien vanhuuspäivien iloksi se on myös mitä mainiointa aktivointia!

Rally-tokokilpailuissa on neljä tasoluokkaa, joista alokasluokka suoritetaan hihnassa ja avoin-, voittaja- sekä mestariluokka koira vapaana. Kilpailuissa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä. Jokainen kilpailurata on erilainen tuomarin suunnittelema kokonaisuus. Koirakoilla on radalle lähtiessään 100 pistettä, ja pistevähennyksiä annetaan erilaisista virheistä. Hyväksytyssä suorituksessa on vähennysten jälkeen yli 70 pistettä. Kolmella hyväksytyllä suorituksella koirakko siirtyy seuraavaan tasoluokkaan. 

Rally-tokon säännöt ja kyltit löytyvät Virkusta: www.virkku.net

 

Toko

Tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa.

Tottelevaisuuskokeissa on neljä luokkaa: alokas, avoin, voittaja ja erikoisvoittajaluokka.  Koira saa siirtyä luokasta toiseen yhden 1-palkinnon saatuaan. Kolmella 1-tuloksella koirakko saa koulutustunnuksen. Viimeistään vuosi koulutustunnuksen saamisesta, koirakon tulee siirtyä seuraavaan luokkaan. Kokeeseen saavat osallistua kaikki tunnistusmerkityt ja Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti rokotetut 10 kk täyttäneet koirat. Erikoisvoittajaluokkaan saavat osallistua 15 kk täyttäneet koirat.

Tottelevaisuutta voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita tai kilpailuihin tähdäten aina arvokisatasolle saakka. Tokon harjoittelu kannattaa aloittaa jo ihan pikkupentuna. Hyvät pohjat tokoon saa yleensä tavallisilta pentukursseilta, joiden jälkeen voi hakeutua varsinaisen lajiharjoittelun pariin. Hyviä perustaitoja tokoon ovat esimerkiksi kontakti ohjaajaan, ohjaajan kanssa leikkiminen, luoksetulo ja lähellä pysyminen. 

Tokon säännöt ja suoritusohjeet löytyvät Virkusta: www.virkku.net