Ensi kertaa kisaamaan

Aloittessasi kisaamisen tarvitset kilpailulisenssin. Kilpailulisenssin (A- ja B-lisenssi) haltijalla on oikeus osallistua SAGIn myöntämiin virallisiin kilpailuihin sekä muihin SAGIn ohjauksen ja valvonnan alaisuudessa järjestettäviin tapahtumiin kuten leireille, kursseille ja koulutuksiin. B-lisenssi on tarkoitettu alle 18-vuotiaille urheilijoille. B-lisenssin saa lunastaa viimeisen kerran sinä vuonna, kun henkilö täyttää 17 vuotta. B-lisenssin lunastaminen edellyttää huoltajan suostumusta.

Tiedot eri puolella Suomea järjestettävistä kilpailuista löytyvät Suomen Agilityliiton ry eli SAGI:n ylläpitämästä kilpailukalenterista. Kisoihin ilmoittautuminen tapahtuu kirjallisesti tai nettisivujen kautta sähköisesti. Kisajärjestäjä määrittelee viimeisen ilmoittautumispäivämäärän, jonka jälkeen postileimattuja ilmoittautumisia ei järjestäjän tarvitse hyväksyä. Ilmoittautumisen yhteydessä lähetetään maksukuitti tai sen kopio tai liitetään maksun arkistointitunnus netti-ilmoittautumislomakkeeseen. Ennen kisapäivää saa postissa tai sähköisesti kisakutsun, joka sisältää kisojen aikataulun ja ajo-ohjeen kisapaikalle.

Koepaikalle on otettava mukaan koiran rekisteripaperit, rokotustodistukset ja kilpailukirja. Sen voi ostaa myös kisapaikalta. Koiralle on hyvä varata vettä, lelu tai makupaloja ja sään mukainen ”vaatetus”. Kisapaikalla ilmoittaudutaan ilmoittautumispisteeseen, jossa tarkistetaan rokotukset. Kilpailukirja jätetään sinne mahdollisia tulosmerkintöjä varten. Muista hakea kilpailukirja pois lähtiessäsi!

Ensimmäistä kertaa kisaavat koirat menevät tuomarin tarkastukseen ennen lähtöä (siru/tatuointi ja säkäkorkeus). Ennen rataan tutustumista tuomari toivottaa kisaajat tervetulleeksi ja vastaa mahdollisiin kysymyksiin, jonka jälkeen on 5 minuutin rataan tutustuminen. Kilpailu toteutuu ennalta määrätyssä järjestyksessä. Tuomari tarkistaa jokaisen koirakon jälkeen radan kunnon ja antaa sen jälkeen uudelle koirakolle lähtöluvan suullisesti tai pilliin puhaltamalla. Luvan jälkeen koirakon on kohtuullisessa ajassa aloitettava ratasuorituksensa. Mikäli ohjaaja viivyttelee turhan pitkään, koirakko voidaan hylätä. Muista myös odottaa tuomarin lähtölupaa!

Verryttele koirasi kanssa ennen radalle menoa ja jäähdyttele koira rauhallisella kävelylenkillä suorituksenne jälkeen. Pidä yllä iloista ja positiivista mieltä ja muista kehua koiraasi vaikka rata ei olisikaan tällä kertaa onnistunut! Yleensä virheet johtuvat ohjaajan toiminnasta tai siitä, että koira ei vielä osaa jotakin vaadittua asiaa. Virheistä ei kannata masentua vaan harjoitella kisaradan haastavia kohtia ennen seuraaviin kisoihin lähtemistä.

Tsemppiä tuleviin kisoihin!

 

pikku

Kuvassa portugalinpodengo Pikku.